“Vzťahy sú zrkadlá, ktoré potrebujeme, aby sme sami pre seba dokázali určiť, ako ďaleko sme sa dostali.”

Colette Baron-Reid

Jediný spôsob, ako dokážeme vidieť sami seba, je v zrkadle. A ak chce Univerzum vidieť samé seba, musí vytvoriť zástupné jednotky – nás, a pri každom z nás si povedať “aj toto som ja”… A potom sa jedna zástupná jednotka pozerá na druhú a vidí ju a cez jej oči ju vníma aj Univerzum.

Každá situácia, ktorej súčasťou sme a ktorá sa nám nepozdáva, je pre nás signál, že vidíme niečo, čo by sme na sebe mohli chcieť zmeniť. Ale človek si niekde po ceste zvykol nesledovať už “situácie”, ale len iných ľudí v nich. Necítime sa zodpovední za “situáciu”, ako ju vnímame, ale vidíme len, čo niekto iný robí alebo nerobí.

Lenže… nedokážeme zmeniť to, čo niekto iný robí alebo nerobí. Jediné, čo dokážeme meniť, je náš podiel na situácii. Vzťahy, ktoré v situácii máme, ukazujú, kde by sme mohli začať meniť náš podiel – a tým aj výslednú situáciu.

Niekedy možno nebudete chcieť meniť nič. Niekedy možno budete chcieť meniť seba a svoje reakcie. Niekedy možno budete chcieť opustiť situáciu. Poviem vám tajomstvo: všetko je to rovnako dobré. Choďte so svojím vnútorným hlasom. Ak nechcete meniť nič, buď nemáte silu/schopnosť to práve teraz meniť, a musíte sa rozhodnúť len o tom, či situáciu opustíte alebo v nej zostanete. Váš vnútorný hlas vám napovie. Ak povie “zostať”, možno potrebujete len vystupňovať vnútorný pocit nepohody, aby ste začali meniť svoje reakcie a tým sa pohli výrazne dopredu. Ak povie “odísť”, tak pre vás bude vhodnejšie dať si pauzu od tejto drámy a zbierať dobré pocity niekde inde, aby ste túto drámu mohli riešiť neskôr – ak budete chcieť.

Nezabúdajte: Univerzum vás stvorilo, aby videlo časť zo seba. Univerzum na vás pozerá a hovorí “aj toto som ja”. To, akí ste, má nejaký dôvod. Niet sa za čo hanbiť. Ste súčasť dokonalého celku. Ak sa porovnávate s celkom, ste ešte-ne-dokonalí, ale ak sa porovnávate s účelom, na ktorý vás ten celok má, ste dokonalí presne takí, akí práve ste.

A ak zajtra budete celkom iní, aj vtedy budete dokonalí. 🙂